С 5 на сто са се увеличили употребяващите алкохол ученици в Силистра.

Това показва проучване на Областния съвет по наркотични вещества и превантивно-информационния център по зависимости в Силистра.

Анкетата е проведена в сравнение с 2007 година. Данните бяха оповестени във връзка със започналия месец на трезвеността, съобщава БНР.

Според проучването 88 на сто от анкетираните са пили някакъв алкохол. Първото си питие 21.5 на сто от анкетираните са опитали на 11 годишна възраст.

Няколко пъти в живота си са се напивали 28.6 на сто от анкетираните. Най-често употребяваният алкохол е бирата, сочат 68.9% от попитаните.

Изработен е макет на седмична програма, на който любими детски герои дават съвети защо не трябва да се пие и да се пуши. Програмите са в тираж 1000 броя и ще бъдат подарени ученици от вторите и третите класове в основните училища на Силистра.

Обявен е и конкурс за рисунка „Красотата около нас в свят без алкохол" - мото на кампанията. Младежкият съвет по наркотични вещества, съвместно с превантивно-информационния център по зависимости, ще проведе тематични срещи в училищата.