На протест излизат работещите в сферата на училищно и детско здравеопазване, образование и социални дейности в Кърджали. Протестът е организиран за понеделник, 29 януари, съобщиха от КНСБ.

Причина за действията на лекари, медицински сестри, учители и лелки са приоритетите в бюджета на община Кърджали за 2018 г. В декларация до всички синдикални организации, областният координатор на КНСБ в града Иванка Караколева посочва, че за пореден път приоритет в бюджета е капиталното строителство, а не работните заплати и допълнителни плащания.

Според нея за образование са предвидени 150 000 лв. за дофинансиране или 12 500 лв. на месец. Това е нищожна сума, имайки в предвид броя на поднормативните и маломерни паралелки в общината, смятат заетите в бранша.

С този бюджет директорите на детски градини не могат да изпълнят функциите си, защото ще работят, без да знаят с какви пари разполагат. Тяхното счетоводството се води в общината. Отново няма да има ДМС и допълнителни плащания за празниците за заетите в предучилищно и училищно образование, се казва в позицията.

Макар увеличението в училищното и детското здравеопазване да е с 21 %, реално повишаването на заплатите е с 11 %. Това означава, че отново няма да се стигне до реалния размер по Отраслов КТД.

За социални дейности и домове при 7- 9% увеличение с единен разходен стандарт, се обещават на някои от тях до 5%, смятат запознатите.

Протестиращите се събират от 15 до 15.30 часа пред Дома на културата. След това ще продължат до общината, където ще започне митингът. По време на шествието ще бъде приета декларация, която в 16:45 часа ще бъде връчена на ръководството на общината, предвиждат организаторите.