Държавата е превела един милион лева за частичното възстановяване след пороите на участъка от пътя Е-79 в Кресненското дефиле. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков, който пристигна на мястото, съобщи БНР.

Според министър Росен Плевнелиев, ако понижаването на нивото на река Струма продължи, пътят ще бъде пуснат в 15-дневен срок.

Междувременно започна издирването на погълнатият от Струма камион и шофьора му.

Рекордни валежи за декември са измерени през уикенда, но природата не е виновна за срутванията в Кресна.Това заяви пред БНР зам.-директорът на Националния институт по метеорология и хидрология Валери Спиридонов.

"Специално за Кресна, където е станало пропадането, те са прекарали пътя близо до един меандър на реката и тя периодически си го подкопава. И по всяка вероятност, когато човек е искал да насипе още материал да укрепи тази част на пътя, то отдолу е било подкопано. По норматив ние сме, така да се каже органът, който е по наводненията. Но проектантите не са длъжни от нас да искат становище", обясни той.

Укрепителните дейности на пътя продължават денонощно. Над три хиляди кубика земна маса са насипани за последното денонощие за укрепване на пропадналия път, допълва БНТ.

Кметът на община Струмяни Валентин Чиликов заяви, че нивото на реката е паднало с над два метра спрямо първия ден от природното бедствие.

По думите му днес ще приключи изграждането на втора дига, която да дублира първата и където имаше пробиви откъм страната на село Микрево. След това ще започне възстановяването на рухналата дига в района на Струмяни.

Влаковете, които пътуват за Благоевград и Петрич са препълнени. В тази връзка БДЖ променя маршрута на два пътнически влака от утре до 11 декември в участъка на Кресненското дефиле, съобщиха от компанията.

С удължен маршрут ще се движи пътническият влак от София за Благоевград, както и пътническият влак от Благоевград за София, който ще тръгва от Сандански в 14.00 ч

Кметът Чиликов призова да бъдат пуснати и допълнителни влакове, тъй като сегашните били само три дневно.

Пътят за Гърция в района остава затворен. Трафикът от и за южната ни съседка се пренасочва през Граничния пункт Илинден Ексохи или от Кулата през прохода Папазчаир - Гоце Делчев - Банско - Предел - Симитли.

Бедственото положение в община Кресна се очаква да бъде отменено утре.