Пловдивски археолози откриха уникални артефакти от II век при разкопки от южната страна на Джамбаз тепе, съобщи plovdiv24.

За два дни теренни проучвания учените се натъкнали на богата колекция от глинени лампи, статуетки на гръко-римски богове, ранновизантийски мозайки и еротични скулптури.

В началото на разкопките археолозите са предполагали, че се натъкват на храм. Това се потвърждава и при разкритията от последните два дни, при които екипът открива над 200 глинени светилници и огромно количество фигури с изображението на почти всички божества, обясни археологът Жени Танкова, цитирана от радио Пловдив.

Мащабните археологически проучвания от южната страна на Джамбаз тепе са отново подновени след почти 30-годишна пауза.

Археолозите предполагат, че от югоизточната страна на Амфитеатъра е бил разположен богат търговски квартал с внушителни обществени сгради и огромен езически храм, в който най-вероятно са извършвани ритуали за плодородие и зачеване.

Преобладаващата част от населението на града по онова време са били потомци на пенсионирани римски легионери, получили право да се заселят в богатата провинция Тракия.

До момента археологическият екип е разкрил сектор от антична улица и останки от прилежащите й жилищни сгради.

Тезата на учените е, че става дума за един от най-богатите и най-престижни квартали на античния Филипопол. Римската улица е била с ширина 6-7 метра. Платното е оформено с големи сиенитни плочи, ограничени с бордюри.

Според археолозите новата находка е уникална въпреки, че предметите са изработени от глина