Успешно приключиха тестовете на системата за ранно предупреждение и оповестяване в Плевен.

На територията на града са монтирани 40 електронни сирени, които осигуряват пълно акустично покритие.

Сирените се контролират както на местно ниво от изградения Областен контролен възел - град Плевен, така и от Националния контролен възел в София.

Тестовете на системата  включваха симулирането на няколко сценария за начините на оповестяване при извънредни ситуации. По време на тестовете на системата бяха демонстрирани основните й функции. Продължителността на всеки от задействаните сигнали беше в рамките на минута

Проверката на системата започна в 11:00 часа с излъчване на трикратно гласово съобщение на живо: „Внимание! Внимание! Внимание! Извършва се техническа проверка!".

В 11:02 часа беше симулирано получаване на информация за настъпила авария и вероятност за обгазяване на територията на града, вследствие на автомобилна катастрофа между бус и автоцистерна, превозваща хлор.

Установено беше изтичане на хлор. В Плевен бяха задействани сирените от Националния контролен възел в София, с цел да бъде проверена функционалността между националния и областния контролен възел в града.

Впоследствие в 11:08 часа дежурният в ОКИЦ - Плевен задейства и гласово съобщение „Опасност от химическо замърсяване".

В 11:10 часа в ОКИЦ в Плевен се получи сигнал от РЦ 112 - Монтана за заложени взривни устройства в язовирната стена на язовир „Кайлъка".

Дежурният оповести населението в заливната зона на язовира на територията на града, чрез дефиниране на група сирени.

В 11:12 часа се задейства акустичен сигнал „Национален сигнал за обявена тревога" в зоната на бедствието, след което в 11:15 часа се излъчи гласово съобщение „Опасност от наводнение".

В 11:20 часа в ОКИЦ беше получен сигнал за пожар в сградата на областната администрация. Екипът на МИС задейства локално сирената, намираща се на покрива на сградата.

След преминаване на опасността в трите участъка, в 11:28 часа се задейства „Национален сигнал за край на обявената тревога", последван от гласово съобщение „Край на обявената техническа проверка" в 11:30 часа.

Тестовете преминаха успешно и в Плевен се задейства  нова система за оповестяване на населението.