Областната служба по безопасност на храните установи огнище на птичи грип в лично стопанство в Ново Село, община Велико Търново, съобщава БНР.

Кокошките са унищожени и загробени. В рамките на предпазната зона от 3 км се взимат проби от всички стопанства с птици. Властите са наложили предписания по мерките за биосигурност, за което всички стопани в Ново село са получили уведомления. Към момента няма данни за други случаи на птичи грип в близките лични стопанства.

Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните Станимир Спасов е забранено отглеждането на кокошки на открито в 10-километровата зона. Той е разпоредил и налагане на забрана за провеждане на изложби, пазари и панаири за птици в цялата Великотърновска област.

Властите започват да следят и да проверяват дали мерките за биосигурност се спазват във всички ферми за птици в региона. Няма драстични нарушения и наложени запори върху партиди с яйца и агнешко месо при направените до сега проверки в региона в дните около Великден, посочи още д-р Спасов.

Огнище на птичи грип в Етрополе

Огнище на птичи грип в Етрополе

25 000 пъдпъдъци ще бъдат умъртвени