Одобрението на Общия устройствен план на община Поморие не може да се счита за законосъобразно преди извършване на оценка за съвместимостта с предмета и целите на "Натура 2000" и положително решение на РИОСВ, съобщиха от екоинспекията, цитирани от burgasinfo.com.

От инспекцията по опазване на околната среда са уведомили с писма кмета и председателя на общинския съвет на Поморие за необходимостта от извършване на такава оценка, като част от задължителните процедури от нормативната уредба за опазване на околната среда.

Независимо от факта, че за този Общя устойствен план (ОУП) има положително решение по Екологична оценка, издадено от РИОСВ - Бургас, одобряването на плана без положително решение по Оценка за съвместимост на планове, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите за опазване на защитените зони от "Натура 2000", е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

Още през юли от инспекцията в Бургас са уведомили кмета на общината за задължителните процедури, на които подлежи плана.

На територията на община Поморие попадат няколко потенциални защитени зони: "Поморийско езеро", малка част от "Емине" и "Камчийска планина" по Директивата за опазване на дивите птици, "Поморие", "Ахелой-Равда-Несебър", "Айтоска планина" и "Камчийска и Еменска планина" по Директивата за опазване на местообитанията.

РИОСВ - Бургас счита, че одобряването на проекта следва да бъде прекратено за започване на необходимата процедура по Оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитените зони от "Натура 2000".

При неизпълнение на изискванията, РИОСВ ще сезира областния управител за обявяване решението на ОС по проекта на ОУП на община Поморие за незаконосъобразно.