България отново попадна в челните места на една от черните статистики на Европейския съюз. Страната ни се нарежда на шесто място по брой загинали по пътищата, като процент от населението.

2012 година беше забележителна за пътната безопасност в Европа с най-ниския досега брой на регистрираните смъртни случаи по пътищата. С тези думи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по транспорта Сийм Калас представи данните за загиналите по пътищата през миналата година.

„Намалението с 9% означава, че през миналата година е бил спасен животът на 3000 души. Да не забравяме обаче, че всеки ден продължават да загиват по 75 души по европейските пътища. Поставили сме си амбициозната цел до 2020 г. броят на смъртните случаи по пътищата на ЕС да намалее наполовина.", коментира Сийм Калас.

Между отделните държави обаче има големи различия по този показател. Страните, които са отличници с най-нисък брой смъртни случаи при катастрофи са Обединеното кралство, Швеция, Холандия и Дания. Те отчитат около 30 смъртни случая на един милион жители.

На другия полюс - с най-много загинали по пътищата на един милион души са - Латвия, Гърция, Литва и България, отбелязва Нова телевизия.

Въпреки това данните са изключително положителни и за България.

„Добрата новина е, че ние свалихме броя на загиналите за последните 4 г. на половина - от 1100 на 600 души", потвърди това с цифри Владимир Тодоров от Асоциацията на застраховани и пострадали от катастрофи.

Според експертите основните причини за спада са поставянето на камери за контрол на скоростта и по-голямата събираемост на глобите. Най-проблемни остават лошата инфраструктура, агресивните мотористи, невнимателните пешеходци и младите шофьори.

Според експертите причина за катастрофа между 5 и 10% от случаите са дупките по пътя.