дружбаЖители на столичния квартал „Дружба" искат да се проведе местен референдум заради презастрояването в комплекса. Досега са се подписали 2 900 души, но от инициативния комитет се надяват да съберат и още.

Получаваме масова подкрепа", заяви председателят на инициативния комитет Борис Цветков. „В началото на седмицата ще внесем събраните подписи в СОС", допълни той.

Инициаторите са срещнали и трудности при събирането на подписите. Много от хората са се страхували да не се злоупотреби с личните им данни или пък да не бъдат проверени от ДАНС, както се случи с граждани, сложили подпис в инициативата на РЗС за нова конституция.

От инициативния комитет са категорични, че се предвижда двойно уплътняване на свободната територия в жк. „Дружба". „Призоваваме всички общински съветници да вземат решение за провеждане на референдум", настоя Борис Цветков.

Презастрояването води след себе си и редица проблеми като недостиг на места в детските градини. В момента не достигат 1 200 места в детските градини в квартала. Други проблеми от свърхзастрояването са задръстванията в квартала, както и недостатъчна мощност на електроснабдяването.

От инициативния комитет настояват кварталът да се залеси и да се превърне в „зелен" комплекс.

В цялостно проектираните и изградени жилищни комплекси „Дружба" 1 и 2 е извършена реституция и приватизация на терени в съществуващи зелени площи, детски и спортни площадки, градинки и междублокови пространства, посочиха гражданите.

Според жителите на квартала, има реална опасност от построяването на над 40 нови блока в междублоковите пространства в двата комплекса. Поне такива са идеите на предлаганите промени на Подробните устройствени планове.