Област Стара Загора въвежда носенето на маски заради увеличените случаи на коронавирус. Мерките влизат в сила от 22.07.2022 г.

Мерките се въвеждат ва основание чл. 63, ал. 11 и 14 от Закона за здравето, чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс и в съответствие с Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, който бе приет миналата седмица.

Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, Регионална здравна инспекция- Стара Загора, аптеки, оптики, дрогерии, градски транспорт на територията на област Стара Загора, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, трябва да носят маски.

Със заповедта се въвежда и препоръчителната дистанция от 1.5 м.

Новият план за справяне с COVID епидемията връща на лекарите тестването

Новият план за справяне с COVID епидемията връща на лекарите тестването

Основните дейности в плана са свързани с провеждането на епидемиологичен и вирусологичен надзор

На всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения: редовно проветряване и дезинфекция, както и работодателите и управителите не трябва да допускат до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито и осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта.

Трябва да се провежда и засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести, а в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни редовна да се проверява за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19.

Връщат маските на повече места при влошаване на COVID ситуацията в страната

Връщат маските на повече места при влошаване на COVID ситуацията в страната

Според Кунчев, вирусът все повече придобива характеристиките на сезонен грип