В планините обстановката е сложна дори за опитни планинари.

На някои места по високите части има гъста мъгла.
Вятърът утихва.

Снежната покривка достига до 100 сантиметра, но има навявания на преспи.

Не са обработени всички писти в зимните ни курорти.

Това каза Методи Тодоров - дежурен в Планинската спасителна служба към Българския червен кръст, цитиран от БНТ.

"Препоръчваме задължително движението да става по зимните маркировки. Налице е една реална лавиноопасност", добави той.

 "Аз бих искал да се обърна специално към студентите, които поемат към планините и тяхното пребиваване там е понякога по-емоциално. Просто нека повече разум има в техните решения и ако нещо се колебаят за някои маршрут по-добре да не тръгват, ако не са сигурни и неподготвени или пък ако са тръгнали нека се върнат. По този начин пак ще имат възможност да отидат там", заяви още Тодоров.

Снежна буря във Врачанския Балкан снощи създаде извънредна ситуация. Преспи блокираха движението по панорамния път и по спешност започна разчистване с мощни роторни снегорини.

Снежната покривка в планината достигна 30 сантиметра, а на места бурният вятър е натрупал преспи до 1 метър. Разчистването на пътя продължи и днес.

На много места по шосето останаха опасни заледени участъци, които не се опесъчават.

Не са разчистени пътищата до почивните станции и хижите. Това ще затрудни придвижването на туристите и най-вече на студентите, които се канят да празнуват 8-ми декември в планината.

Необяснимо защо никой не поддържа специалното табло във Враца, което би трябвало да дава актуална информация за положението в планината.