Денят на родилната помощ в България е професионалният празник на акушерките и акушер-гинеколозите. Броят на хората практикуващи тези професии в страната е около 5000 души, според данни на НСИ. По традиция празникът се отбелязва на 21-ви януари.

През изминалата година в страната са се родили 58 393 бебета. От тях 29 921 са момчета, а 28 472 момичета. Областта с най-много новородени е София-град. Най-малък брой бебета са проплакали в област Видин.

Важна е и темата за броя на медицинския персонал в областта на майчиното и детското здраве. Най-добре осигурени са областите София-град, Пловдив и Варна. Плевен, Стара Загора, Русе и Бургас също имат много добри показатели. Най-тежко е положението в Разград, където има едва 20 акушерки и 19 акушер-гинеколога.

Плавно се покачва и средната възраст на родилките. Според данни на НСИ тя е 27,5 години. Запазва се тенденцията възрастта да се повишава с година-година и половина в сравнение. За сравнение през 1996 г. средната възраст при раждане на първо дете е била 22,4 години. От тогава на сам тя постоянно се покачва.

МЗ пуска "Патронажна грижа за новородени"

МЗ пуска "Патронажна грижа за новородени"

Услугата ще минава през личния лекар/педиатър