Регионалната здравна инспекция в Стара Загора обяви грипна епидемия за област Стара Загора, считано от 15 януари. Причината са високата заболеваемост през последната седмица и резултатите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания.

Засегнати от грипния вирус са всички възрастови групи.

За да се прекъсне епидемичната верига в условията на грипна епидемия и да се ограничи заболеваемостта сред учениците, от РЗИ-Стара Загора ще предложат на Регионалното управление на образованието на МОН да се прекратят учебните занятия в област Стара Загора за периода 16.01.2019 - 18.01.2019 г.

На лечебните заведения за болнична помощ се препоръчва да преустановят свижданията.

На лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските, диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ се препоръчва:

  • да разкрият при възможност грипни кабинети;
  • да преустановят работата на женските и детски консултации;
  • да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации;
  • да спрат профилактичната дейност.

За да не се допускат усложнения на случаите на грип, от РЗИ-Стара Загора напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ препоръчва на хората:

  • ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства.
  • болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.
  • при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Спазването на препоръките е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора. Това е от особено значение за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца, предупреждават от здравната инспекция.