Жителите на Северозападния, Югозападния и Северния централен район на България са с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз. Това показват данни на Евростат за 2016 година, цитирани от БНР.

Според досегашното райониране на страната Северозападният регион е между река Дунав на север, билото на Стара планина на запад и на юг и долината на река Искър на изток.

Югозападният регион се пресича от международните транспортни коридори от Западна Европа през Белград-София-Пловдив за Истанбул; от Видин и Лом през Петрохан-София-Благоевград за Солун и Атина; от Адриатическото крайбрежие през Скопие-Кюстендил-Сапарева Баня-Костенец за Бургас (коридора Запад- Изток).

Северният централен регион обхваща централната част на Северна България.

Снимка 386562

Източник: https://ec.europa.eu/eurostat

В ЕС средната продължителност на живота е 81 години, а у нас - 74,9 години. Това отново ни поставя на най-ниска продължителност на живота в Евросъюза, става ясно от данните на Евростат.

Най-висок процент хора над 65 години има в областите Видин и Габрово. Най-малко са възрастните хора в София - 17 %. Между 1990 и 2016 година е увеличен броя на пенсионерите, но намалява процентът на новородените, гласят данните.

Топ 5 на регионите в ЕС с най-ниски стойности по продължителност на живота е съставен освен от трите български региона, още от един румънски и един унгарски регион, показват данните на Евростат.

Няма държава в ЕС, в която мъжете да живеят средно по-дълго от жените. Разликата в повечето случаи е от порядъка на 3-5 години в полза на жените, отчита европейската статистика.

Според европейската статистика най-дълго живеят италианците и испанците.