Басейнова дирекция - Плевен изпрати предупредителни писма до областните управители, кметовете на общини и до областните дирекции на „Гражданска защита" за очаквани валежи в периода 14 - 17 ноември и за предприемане насъответните действия, съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Направени са им предписания за осигуряване проводимостта на реките, водните обекти, водностопанските системи и съоръжения, отводнителната инфраструктура в населените места и спазване изискванията на Закона за водите.

На кметовете е дадено и предписание за уведомяване на концесионерите на общинските язовири, за спазване на Закона за водите и утвърдените аварийни планове за действия при опасност от наводнения.

Според информация на НИМХ се очаква от днес да започнат слаби превалявания в Югозападна България, които до вечерта ще обхванат и останалите райони от страната.

През нощта срещу събота ще завали и в събота (17 ноември) ще има умерени до значителни валежи от дъжд, като на места в Централна и Източна България се прогнозират валежи до 30 - 40 л/кв. м.

През изминалото денонощие вътрешните реки на територията на дирекцията са в речните си корита, като при някои нивата им слабо са се повишили, при други се понижават или са в застой.

Река Дунав през изминалото денонощие отново повиши нивото си в почти всички райони от българския участък, като най - голямо е повишението при Оряхово с 43 см и при Лом с 42 см.

Понижение е отчетено в района на Ново село, Русе и Силистра, като най - голямо е понижението при Силистра с 25 см.

Експертите от дирекцията продължават да следят състоянието на реките и язовирите, разположени на територията й с оглед превенция от наводнения.