Сагата с пътя Гълъбово-Мъдрец продължава. Разбитото трасе отново изкара хората на протест, съобщава БНР.

От 6.00 ч. сутринта на три места в общината - край Брикел, на изхода на село Мъдрец и вътрешен път, който води към рудниците на Мините, са блокирани от жители на няколко села в община Гълъбово.

Причина за недоволството е обещан, но неизпълнен основен ремонт на 15,7-километровото трасе Мъдрец - Гълъбово. Пътят е строен през 70-те години на миналия век и оттогава не е ремонтиран основно. Трасето е част от републиканската пътна мрежа и е основна връзка на общинския център Гълъбово с пет населени места.

Властта пак обеща ремонт на пътя Гълъбово-Мъдрец - наесен

Властта пак обеща ремонт на пътя Гълъбово-Мъдрец - наесен

Хората от населените места обаче остават недоволни

Въпреки че за основния ремонт на участъка са осигурени средства от републиканския бюджет и е избран изпълнител, дейностите по обновяването така и не са започнали.

За последно през февруари от Пътната агенция посочиха срок за старт на ремонта края на първото тримесечие на годината. Намеренията на хората от засегнатите села са този път протестът им да е безсрочен.

Впоследствие председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Йордан Вълчев увери жителите, че ремонтът на проблемния участък започва до две седмици.

За основния ремонт на отсечката от бюджета са осигурени близо 20 млн. лв. В момента се процедира издаването на Разрешението за строеж, а през следващата седмица се очаква то да бъде публикувано в "Държавен вестник", след което ремонтът на трасето законово може да стартира. Строителят има готовност да започне работа веднага, увери Вълчев. Той посочи, че съгласувателните процедури на техническия проект с експлоатационните дружества са завършили и е отстранена установена явна фактическа грешка в кадастралната карта на област Стара Загора, които са възпрепятствали издаването на разрешението за строеж и стартирането на строително-монтажните работи на обекта до момента.

Третокласният път е построен преди повече от 45 години и досега не е основно ремонтиран. Началото на участъка започва при кръстовището с път II-55 Велико Търново - Нова Загора - ТЕЦ-2 - Свиленград, в района на село Мъдрец. Завършва при пресичането с път III-554 Нoва Загора - Раднево - Харманли, в района на село Обручище. Ще бъдат ремонтирани и трите големи съоръжения в отсечката - мост над дере, мост над река Соколница и жп надлез в село Обручище, както и 32 водостока.

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 540 календарни дни /18 месеца/ и започва след откриване на строителната площадка.

Изпълнител на проектирането и ремонта е ОБЕДИНЕНИЕ "РАДНЕВО ЛЕНД" ДЗЗД, в което участват: "БГ ЛЕНД КО" АД, "ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД и "Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс" ЕООД. Договорът им е за 19 776 000 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ОБЕДИНЕНИЕ "ИНФРАКОНТРОЛ 2022", с участници: "Пътконсулт 2000" ЕООД и "ЕН АР КОНСУЛТ" ЕООД. Стойността на техния договор е 497 520 лв. с ДДС.

Припомняме, през последните годините хората от Гълъбово и Обручище протестираха многократно и получаваха обещания от няколко министри на регионалното развитие и благоустройството за ремонт на пътя.

Има ли изобщо проект за ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец, пита министърът

Има ли изобщо проект за ремонт на пътя Гълъбово - Мъдрец, пита министърът

Очакват се докладите на АПИ и ВиК – Стара Загора