Въвеждат режим на тока в Бачковския манастир, информира Нова телевизия.

Храмът е обект от национално значение и за това нощно време той трябва да бъде осветен. В светата обител са монтирани над 50 осветителни тела. Манастирът също така се отоплява на ток. Последната сметка обаче е набъбнала три пъти, тъй като храмовете плащат промишлен ток. За януари храмът дължи 20 000 лева за електричество.

Това накара светата обител да въведе режим на тока. Осветлението и отоплението в хотелската част са напълно изключени. Гости не се приемат.

Епископ Сионий заяви, че Богослужението в централния храм е прекратено, а службите се водят в един от параклисите. Една трета от канцелариите са затворени, а служителите събрани в една стая по трима-четирима. Социалният дом е напълно затворен. Кухнята също беше ограничена и премина на газ, поясни игуменът на манастира. Той посочи, че неговото искане е храмовете и манастирите да заплащат битов, а не промишлен ток.

Припомняме, че през януари Светият Синов поиска от КЕВР токът за църкви и манастири да не е промишлен. От регулаторът обаче посочиха, че няма законов механизъм, чрез който храмовете да минат на битов ток.

КЕВР: Без промени в Закона за енергетиката няма как храмовете да плащат битов ток

КЕВР: Без промени в Закона за енергетиката няма как храмовете да плащат битов ток

Регулаторът разясни възможностите за сключване на договор за доставка на електроенергия за отделни обекти