Столичният инспекторат продължава с акцията по „почистване" на града от незаконни павилиони. Днес шест павилиона в централната градска част, в районите „Триадица" и „Възраждане" ще бъдат преместени, съобщиха от пресцентъра на общината.

Ще се махат преместваеми обекти с търговска дейност на булевардите „Витоша", „Патриарх Евтимий", „Прага". Павилионите ще бъдат транспортирани на отговорно пазене в складовата база на „Софинвест".

Акцията се провежда след дълга процедура, която завършва със заповед на столичната Дирекция „Контрол по строителството" за премахване на съоръженията. През миналата година с предвидените за целта 100 000 лв. са премахнати 218 подобни обекти на територията на София.

В общинския бюджет за 2009 г. са заложени неколкократно по-големи средства за тази дейност.

Столичният инспекторат съвместно с общинската фирма „Столичен електротранспорт" ЕАД демонтира табели и транспаранти по стълбовете на контактната мрежа.

За последния месец и половина са свалени 130 рекламни елементи от стълбовете на улично осветление и контактната мрежа на масовия градски транспорт.

Те се съхраняват в складовата база на Столичния инспекторат. Административна отговорност от нарушителите ще може да бъде потърсена едва след като влязат в сила измененията в Наредбата за преместваемите обекти, рекламните, информационните и декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на град София.

Това ще даде възможност да се изчисти градът от безразборно поставена реклама, а и да се увеличат приходите в общинския бюджет от рекламна дейност.