Тази вечер е пикът на Персеидите, зрелищното небесно шоу ще е на 12 срещу 13 август, събота вечерта, след 22 часа. Очаква се в небето да проблясват между 60 и 100 "падащи звезди" на час.

Препоръчва се любителите на небесното явление да излязат извън големите градове, където общата осветеност също може да бъде пречка за неговото наблюдаване.

Метеорите от този поток са бързи и бели на цвят. Те навлизат в земната атмосфера със скорост около 60 km/s.

Проблем за наблюдаването им може да бъде лошото време.

Слънчев и горещ ден днес

Слънчев и горещ ден днес

През предстоящата нощ, на места в западната половина от страната ще има гръмотевични бури и градушки

Метеорният поток Персеиди е известен на човечеството вече около 2000 години. Първите сведения за него се съдържат в китайски исторически хроники, датиращи през 36 г. от новата ера.

Официално за откривател на метеоритния дъжд се смята белгийският математик, астроном, метеоролог Адолф Кетеле (1796-1874 г.). За него той съобщава през август 1835 година. А за пръв път броят на падащите звезди бе преброен през 1839 година. Тогава той достига 160 на час.

Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на някога минала комета през вътрешната част на Слънчевата система. Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах.

Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри. След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle, която минава на период около 130 години. Максимумът им може да се наблюдават в този период на август всяка година. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети.