Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и председателят на групата "Патриоти за София" Карлос Контрера внесоха предложение до Столичния общински съвет, в което предлагат в столицата да се именува улица на 28-ия президент на САЩ Томас Удроу Уилсън.

В писмото си го Общинския съвет патриотите от ВМРО посочват, че президентът Уилсън е приятел на България, защото именно той е човекът, дал категоричен отпор на желанието на Антаната за окупация и разделяне на страната ни след края на Първата световна война.

Патриотите са категорични, в у нас трябва да се именува улица на американския президент. Те настояват в София да бъде изграден и паметник Удроу Уилсън, защото при мирните преговори през 1919 г. именно той отстоява тезата за оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели, като по този начин той осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния.

Преди 98 г. Ньойският договор слага край на мечтите за национално обединение

Преди 98 г. Ньойският договор слага край на мечтите за национално обединение

Версайската система от договори довежда до Втората световна война

Искането на ВМРО идва и с оглед на това, че през 2019 година предстои отбелязване на стогодишнината от края на Първата световна война, а Уилсън е историческа личност от първото десетилетие на XX в., която е неразривно свързана и с българската история от този период. Въпреки че България се явява противник на Антантата, към която страна е и САЩ, президентът Уилсън се застъпва за българския народ, обявявайки се против разделянето на България и българския народ.

"Благодарение на твърдостта и умелите действия на държавника Уилсън, които достигат до крайности (заплаха за напускане на преговорите от страна на САЩ), той успява да запази целостта и самостоятелното съществуване на вековната ни държава", посочват в писмото си Джамбазки и Контрера.