Около 500 членове на организациите на ВМРО - НИЕ в страната ще се присъединят към литийното шествие, което ще се проведе на 24 септември в София, за въвеждане на православното вероучение на 24 септември в София.

Това съобщи Доброслав Иванов, член на Националния изпълнителен комитет след среща със секретаря на Сливенска митрополия Вълкан Янев.

Организациите от Бургас, Сливен и Ямбол изразиха своята подкрепа с декларация до Сливенския митрополит Иоаникий, каза организационният секретар Димитър Димитров.

„Днес сред младежите има достатъчно безверие, слабоволие и отчуждение и ако продължаваме така, ще сломим българския дух и ще се превърнем не в раби божии, а в раби чужди. Защото вярата е онази велика стена, която запазва не само идентичността, но и предпазва индивида от разложение" се казва в декларацията.

От ВМРО - НИЕ смятат, че ако не бъде въведено задължително вероучение в училище, се угажда на тези, които искат да предадат България в лапите на злото. Според организацията те не се различавали по нищо от онези, които въвели страната във войнстващия атеизъм и интернационализма през миналия век.

ВМРО - НИЕ подкрепя и действията на Светия Синод и неговите усилия за завръщането на православното възпитание в училищата.

Според движението, за да има България духовно Възраждане, не само на думи, е необходимо да възвърнем морала на вярата, защото в съвременния свят има все повече вредни тенденции, които атакуват предимно младите.