Водата в чешмите на пет села в Монтана и Георги Дамяново е мътна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Монтана.

Водата от чешмите в Безденица, Долна Вереница, Горно Церовене Гаврил Геново и Георги Дамяново е негодна за пиене показват лабораторните изследвания. Според инспекторите снеготопенето е причина за мътната вода в чешмите на хората.

Високи нива на уран във водата в село до Стара Загора

Високи нива на уран във водата в село до Стара Загора

РЗИ - Стара Загора забранява временно употребата на питейната вода в село Казанка

От РЗИ забраняват да се пие от тази вода. Разпоредено е на кметовете да информират живеещите в петте села, че водата може да се използва само за битови цели. От инспекцията препоръчват хората в тези села да пият само бутилирана вода от магазините или такава, доставена от ВиК-Монтана с водоноски.

Причина за влошеното качество на водата са проливните дъждове през последните 10 дни, които са размътили водоизточниците, от които се снабдяват тези села.

Преди четири дни РЗИ-Монтана забрани да се пие от чешмите в други три села - Владимирово, Пали лула и Охрид в община Бойчиновци по същите причини.

Авария остави без вода седем сливенски квартала и част от вилна зона

Авария остави без вода седем сливенски квартала и част от вилна зона

Аварията е в 200 метров стар тръбопровод, в района квартал "Клуцохор"

"За питейни цели да се използва само бутилирана вода, предлагана в търговската мрежа", съветват от РЗИ хората в тези села. В същото предписание е записано: "За питейни нужди на жителите на населените места да се организира доставянето и осигуряването на питейна вода с водоноски".

Водоподаването за питейни цели да се възстанови след получаване на двукратни последователни резултати, които съответстват на изискванията.

Жителите на Казанка подозират военните за замърсяването с уран

Жителите на Казанка подозират военните за замърсяването с уран

Все още има забрана за пиене и готвене с водата в селото

Припомняме, жителите на село Казанка, което е в непосредствена близост до военния полигон Змеево, в понеделник излязоха на протест заради високите нива на уран в питейната вода. Там също има забрана водата да бъде ползвана за пиене и миене.