Остава в сила забраната за ползването на водата в с. Казанка за пиене и готвене.

Съгласно протоколите от проведен радиологичен контрол на проба вода от крана на потребителя в с. Казанка, общ. Стара Загора, получени в РЗИ - Стара Загора на 20 април, стойността на естествения уран е 0,0290 mg/l при норма 0,03 mg/l, а стойността на показателя обща алфа-активност е 0,912 Bq/l при контролно ниво 0,1 Bq/l, съгласно Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейн-битови цели. Изследванията са проведени в Национален център по радиобиология и радиационна защита - София.

РЗИ - Стара Загора издаде предписание на "ВиК" ЕООД - Стара Загора да извърши допълнителен анализ за определяне на конкретни радионуклиди, с цел определяне на индикативната доза и здравния риск за населението, както и за провеждане на завишен мониторинг на водата, предназначена за питейно-битови цели в населеното място, при крана на потребителя.

Прокуратурата се самосезира за урана във водата на село Казанка

Прокуратурата се самосезира за урана във водата на село Казанка

Проверката трябва да приключи от МВР за 30 дни

Мониторингът ще се извършва четири пъти сезонно в годината, като се изследват контролното ниво на обща алфа активност, обща бета активност и естествен уран.

На 24 април експерти от РЗИ ще вземат проба вода от крана на потребителя в с. Казанка за изследване на показателите на обща алфа активност, обща бета активност и естествен уран в РЗИ - Пловдив.

Мерките за забрана ползването на питейна вода за пиене и приготвяне на храна остават в сила до потвърждаване на резултатите за стойностите на естествен уран в границите на нормата.

"ВиК" - Стара Загора ще продължи да осигурява с водоноска питейна вода за населението, отговаряща на изискванията.

Високи нива на уран във водата в село до Стара Загора

Високи нива на уран във водата в село до Стара Загора

РЗИ - Стара Загора забранява временно употребата на питейната вода в село Казанка