Десетки симпатизанти на ВМРО се събраха пред Народното събрание в очакване на решението на парламента относно провеждането на референдум за членството на Турция в ЕС.

Демонстрантите, предимно младежи, издигнаха българския трибагреник и знамето на патриотичната организация.

Скандирайки „Никога Турция в ЕС!" и "Референдум", симпатизантите призоваха народните представители да гласуват като българи.

Старозагорският представител на партията Кристиян Петков заяви, че днес е един ден, който ще остане в новата българска история освен с носталгията по кръвта на дедите ни и като ден, в който някой си позволи да поиска референдум и го получи.

Красимир Каракачанов дава решението на Народното събрание на Конституционния съд.

Под звуците на български патриотични песни зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заяви пред news.bg, че се очаква пред паметника на „Цар Освободител" да се съберат над 500 души, като са пристигнали много хора от близките до София населени места.

Събрали сме се тук пред парламента на свободна България, за да настояваме и да молим депутатите да уважат волята на 330 хиляди български граждани, това заяви Велизар Енчев.

По думите му България е изправена пред опасността да попадне пред ново турско робство в рамките на ЕС, благодарение на БСП и нейния духовен водач Георги Първанов и на второ място - на управляващата в момента партия ГЕРБ и нейния министър - председател, който откровено е едно турско мекере.

В разгорещената си реч Енчев се обърка и вместо да каже: „Този човек ни мисли за идиоти", той започна с „Този идиот...."

По думите на Енчев този човек подкрепи европейските перспективи на Турция.

От ВМРО заявиха, че това не е битка просто на България, а битка на Европа, на културата, а не на минаретата и на башибозуците, заяви Росен Веселинов и допълни: „Нашата борба ще продължи независимо как ще завърши този ден."

След него думата взе Ангел Джамбазки, който каза, че Турция вече има представители в ЕС и това са евродепутатите от квотата на ДПС.

По думите му в момента в пленарна зала се води спор за това кой как е облечен. Волен Сидеров се обидил, че му направили забележка, че е с дънки и напуснал залата. „Ако ние бяхме вътре щяхме да се борим със зъби и нокти.", заяви зам.-председателят на ВМРО.

Тези думи бяха последвани от възгласи на демонстрантите: „Да влизаме, да влизаме."

След това Джамбазки допълни: "Вече час 240 мишока си губят времето с глупости."

Някои от по-възрастните симпатизанти дори се просълзиха, слушайки патриотичните песни.

Минути преди НС да се произнесе за „да" или „не" относно референдума пред сградата на парламента прозвуча химна на България.

Красимир Каракачанов призова народните представители да не мислят къде и на кой коктейл ще отидат довечера, а да мислят за тези 330 000 българи, участвали в подписката.

2 часа парламентът говори откровени лъжи. Един от аргументите за отлагане на днешното гласуване е, че в закона няма параграф, който да задължи ГРАО да извърши проверката на събраните подписи. 3 месеца ние не почивахме и хората  не си измисляха повод да отложат своя подпис, заяви лидерът на ВМРО и призова: „Бъдете българи, а не мишки, които се крият зад партийни табелки".

Протестът на симпатизантите се премести на задния вход на НС, където напразно очакваха някой народен представител да излезе и да внесе повече яснота около днешното решение, съгласно което на по-късен етап ще се решава ще има ли референдум или не. То бе посрещнато с мощни викове „Оставка", „Боклуци", „Турци сте"," И преди, и сега ДПС е мафия".

Въпреки химна, който им пуснахме, за да патриотизираме, тези хора нямаха дупе, защото се държаха като задници, заяви Каракачанов. По думите му 3 месеца парламентът е спал и си е правил илюзията, че ние ще забравим след две седмици.

Каракачанов използва цитат на известен политик: „Имахме два избора - позора или войната." Те избраха позора сега ще получат войната. Тези хрантутници!, подчерта лидерът на патриотите.

Той обяви, че ще поиска Конституционният съд и омбудсманът да се самосезират. Президентът Първанов също трябва да вземе отношение по въпроса.

Това е нарушение на Конституцията, а когато хора с власт нарушават Конституцията, те са престъпници, заяви още Каракачанов и допълни: „Когато се гавриш с 330 хиляди граждани, между които и твоите деца, думата боклуци е най - подходяща. Гневът народен помита всичко пред себе си."

Един от доброволците, събирали подписи, разпалено заяви: „Вие загубихте доверието на избирателите си, но сега спечелихте 330-хилядна армия, която ще ви помете. Нещастници, вие сте мъртви за България."

След като не получиха исканото обяснение симпатизантите се разотидоха, а един от тях хвърли на жълтите павета хартиен фес - подарък за народните представители.

Припомняме, ВМРО и телевизия „СКАТ" организираха и подписка за референдум срещу членството на Турция в Европейския съюз.

Акцията, която обхвана цялата страна, започна на 18 април и продължи до 18 юли.