Жителите на Враца избират символ на града си, съобщава Би Ти Ви.

Специална комисия е номинирала девет от най-известните природни и културно-исторически забележителности, сред които Рогозенското съкровище и пещерата "Леденика".

Глинена плочка с пиктограми на близо 7 хиляди години, уникален наколенник от тракийско време, двете средновековни отбранителни кули в центъра на града и паметникът на връх Околчица са сред номинираните символи на Враца.

Според специалистите, най-ценната археологическа находка е Рогозенското съкровище, чиито 165 сребърни съда са изложени в Регионалния исторически музей.

Това е най-голямото тракийско съкровище, намирано по нашите земи, изключително изящно и като изкуство, и като история, и като знание и бъдеще за нас, каза Радосвета Крумова от Община Враца.

За участие в кампанията няма възрастови ограничения. Всеки може да посочи своята емблема на Враца по електронен път или като използва урните, поставени в хипермаркетите, бензиностанциите и почти всички училища.
Най-активни гласоподаватели са децата.

И възрастните се колебаят в избора си, тъй като според тях облика на града дават не само паметниците на културата, но и уникалното му местоположение.

Гласуването ще продължи до края на месеца. Впоследствие символите, получили най-голяма подкрепа, ще бъдат включени в специалната книга на стоте национални символа, която ще обикаля света чрез дипломатическите ни мисии и туристическите борси.