Кметът на Враца Калин Каменов иска да превърне града в център за подготовка на специалисти в областта на енергетиката, компютърните науки и новите технологии. За тази цел е подготвен мащабен проект за Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН) във Враца. 

Проектът за Център за енергийно развитие и нови науки се предвижда да се реализира със средства по проект за Интегрирано териториално развитие, официално бе представен в Народното събрание от кмета Калин Каменов, а министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков е декларира институционална подкрепа за изпълнението му.

Целта е в бъдещия център да се подготвят специалисти в областта на енергетиката, компютърните науки и новите технологии. Предвижда се да бъдат изградени технологична гимназия, университетски корпус, център за развойна дейност и кампус с общежития. В центъра ще се разположат и корпусите на Софийския университет и Техническия университет-София.

Заедно с това ще се провеждат и научни изследвания и ще се работи заедно с бизнеса за преодоляване на недостига на подготвени кадри в тези ключови за България сектори.

Бъдещата Регионална технологична гимназия се планира да бъде открита за учебната 2025/26 г. За привлечени от цяла Северозападна България ученици ще бъдат осигурени общежития.

Предвижда се създаване на индустриална зона, където завършилите специалисти ще могат да се реализират. Изградени ще бъдат и детска градина, и спортен център, така че да се осигурят условия за професионална реализация и живот.

Според министър Цоков предложението на врачанските местни власти предлага един нов нов модел за развитие на образованието - холистичен. В него се преплитат детски градини, училища, университети, развойни научни звена, които работят съвместно и дават цялост в развитието на съвременното образование.

Пример министър Цоков даде с ЦЕРН в Швейцария, където освен научна инфраструктура има и технологично училище и образователен център.

Според МОН особено важно е, че с технологичната гимназия във Враца ще се постигна разпределение на такъв тип училища в страната, след като такива има в София, Правец, Бургас, Стара Загора, Варна.

По думите му бъдещият център във Враца ще стане и естествен регионален STEM център. В него ще се подготвят специалисти, които ще помагат за масовото развитие на STEM обучението в страната.

Европейската организация за ядрени изследвания (на френски: Organisation européenne pour la recherche nucléaire), по-известна като ЦЕРН (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, CERN), се намира край Женева, Швейцария, и е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.