Бивша директорка на детския дом в град Трън заяви, че всички органи, включително и полицията, не са реагирали на даваните от нея докладни още през миналата година във връзка с преследваните от Асен Илиев деца от дома.

Всички вдигаха рамене и казваха, че педофилът е безобиден", заяви Милушка Страхилова в интервю за БНР като обяснение за трагичния инцидент в дома за сираци в град Трън.

"Тъй като имаме отношение към човека от дълги години, защото преди години той изнасили съученичката на дъщеря ми, вследствие на което тя почина, откровено казвам, че имах отношение към човека и много сериозно се заех с тази работа", каза Страхилова. 

По думите ми тя е поддържала постоянни контакти с инспектора на Детска педагогическа стая, сезирала е също полицията в Трън.

"Има докладни от моя страна, помощ съм търсила и от бившия кмет, който наистина ми съдействаше, обаче не всичко стигаше до полицията. На моите оплаквания не беше обърнато никакво внимание", обясни бившата директорка.

Сигнали за нарушение в дома в Трън не са постъпвали във Върховната административна прокуратура, която от началото на февруари проверява всички домове за деца в страната. Това каза прокурор Елисавета Ставрева.

Тя посочи още, че когато настоящата проверка приключи, ще бъдат направени предложения за промени в организацията и контрола на домовете, включително, ако това се наложи и закриването на някои от тях.

Днес стана ясно, че Върховна касационна прокуратура е разпоредила проверка по случая. Вътрешна проверка започна и Министерство на вътрешните работи.