Повече от половината областни управители хвърлиха оставка, съобщи бТВ.

Единият от тях е областният управител на Пловдив Ангел Стоев, който в заявление до Министерския съвет изложи и мотивите за действието си.

Той посочва, че е бил поканен от служебното правителство да поема поста. Стоев се е съгласил да стане областен управител на Пловдив, за да помогне на България да премине успешно през труден период на политическа криза. С назначаването на редовно правителство считам своя дълг към родината за изпълнен, допълни той.

За да дам възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са ви назначили, заявявам желанието си, в съответствие с чл. 29, ал. 3 от Закон за администрацията, да бъда освободен от заеманата длъжност възможно най-бързо, посочва Стоев.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков поиска още на първото за тази седмица заседание на Министерски съвет да бъде внесена и приета оставката му.

"Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите, в които вярвам, и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са", пише в мотивите си Трендафил Величков.

Областният управител на Видин Огнян Асенов заяви, че в мандата на служебния кабинет, изпълнявал отговорно и добросъвестно задълженията си в интерес на гражданите. Той изрази надежда, че следващият областен управител ще работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при зачитане на реда и нормите на правовата държава.

Областният управител на Монтана Валери Димитров пък посочи, че причините за напускането му са лични. Зам.-областният управител Кирил Делев също напуска поста си със същите мотиви.

Останалите областни управители, подали оставка към момента, са на Софийска област, Варна, Ямбол, Хасково, Добрич, Смолян, Търговище, Благоевград, Разград, Велико Търново, Плевен, Русе и Силистра.

БНР информира, че и областният управител на Враца Георги Митов е депозирал днес заявление за освобождаването си от поста, като се позовава на съобщение на областната администрация. Митов декларира, че през периода, в който е заемал длъжността областен управител при управлението на служебното правителство на Гълъб Донев, стриктно е изпълнявал служебните си задължения в съответствие с българското законодателство, ръководейки се от законните права и интереси на гражданите и развитието на област Враца. 

По-късно от Областната администрация в Бургас също съобщиха, че ръководителят на институцията Мария Нейкова е подала оставка. Бургаският областен управител посочва като основен мотив за оставката си, че е редно всяко правителство да формира свой екип, който да изпълнява на регионално ниво политиката му. "В мотивите ми няма нищо лично, напротив - има само коректност и съобразителност с настъпилите промени на централно политическо ниво. С министър-председателя академик Денков сме били част от един екип и аз го поздравих със заемането на поста министър-председател в един толкова труден за държавата момент и му пожелах успех в извеждането на България от политическата и икономическа криза. С достойнство изпълнявах ангажиментите си като областен управител към служебното правителство с премиер Гълъб Донев", посочва Нейкова. Тя и екипът й ще продължат да изпълнявамт задълженията си до вземането на решение от страна на Министерския съвет.

Впоследствие БНТ информира, че областните управители на всички 28 области в страната вече са подали заявления за напускане на постовете си.

Малко след това БНР пък съобщи, че областният управител на Перник Людмил Веселинов не е подавал и няма да подаде оставка. Веселинов определя груповото напускане на областни управителикато като абдикиране на държавата от регионите и го счита за недостойно.

"Моите шефове са тези, които отделят една трета от заплатата си за данъци. Няма как да оставя област Перник на произвола на съдбата. Вървят процедури относно Минна дирекция, която ми беше кауза. Това е една от най- знаковите сгради в региона. Не приемам идеята да пречим на новото българско правителство. Не смятам това за държавническо. Приемствеността е много важна в развитите държави. Инатливостта е признак на политическа немощ. Всички областни управители са назначени с процедура и ще си отидат така. Ние сме временни работници, които трябва да помагаме, а не да пречим на държавата, докато сме на работа", коментира Веселинов.

По информация на националното радио оставка не е подала и зам. областният управител Илинка Никифорова.