метроСтроежът на софийското метро върви по-бързо от очакваното и подземната железница ще се движи от „Надежда" до „Лозенец" още през лятото на 2012г., съобщи bTV. Най-активно се работи в района на Централна гара, а под бул. „Мария Луиза" работи уникална тунелопробиваща машина.

Участъкът от "Надежда" до булевард "Черни връх" е с дължина 6,4 км. По него е предвидено да има 7 метростанции. Той ще свърже метрото с важни обекти като Централната гара и Националния дворец на културата. 340 000 пътника ще могат да се возят в този участък дневно, а времето за пътуване от една станция до друга ще е между 2,5 и 3 минути. Това означава, че разстоянието "Надежда" - "Хладилника" ще се взима за около 20 минути.

Строежът на „Ломско шосе" е почти завършен - готови са 80% от метростанцията и 60% от участъците. В момента се излива дъното на вътрешната конструкция на станция „Банишора", след което следва хидроизолация и още една плоча.

Вторият лъч на метрото по план трябва да е напълно готов през есента на 2012г., но разчетите на общината показват, че линията може да бъде пусната в експлоатация цели 4 месеца по-рано.

В момента текат конкурси за строителството на трета метролиния, която да свързва кв. „Княжево" с „Ботевградско шосе". Все още, обаче, е рано да се дават конкретни срокове за завършването й.