Двама миньори - Славчо Стефанов Асенов (43 г.) от Първомай и Димитър Атанасов Башев (48 г.) от Лъки, загинаха при трудова злополука в рудник Джурково вчера, съобщиха от полицията в Пловдив.

Според първоначални данни смъртта им е настъпила в резултат на контузно-разкъсни рани вследствие на взрив от остатъчни невзривени материали в работните отвори на забоя.

Двамата мъже са застъпили на смяна вчера в 16.00 часа и е трябвало да разчистват и извозват руда в минна галерия. Около 20.30 часа техен колега ги намерил мъртви.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите по което са докладвани на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Инспектори от Главна инспекция по труда незабавно започнаха разследване на трудовата злополука в рудника, собственост на „Лъки Инвест Джурково".

Установено е, че при започване пробиването на взривна дупка на забоя на подготвителна изработка - травербан, единият от миньорите е използвал "пикса" (част от взривна дупка, останала от предишно взривяване), в която е имало взривно вещество („Елексит"). Ударно - въртеливото действие при пробиването е инициирало взривяване на взривното вещество

Злополуката е настъпила вследствие нарушение на правилата за безопасна работа.

Заради трагедията в Лъки е обявен двудневен траур.