"Поздравяваме всички български ловци с началото на ловния сезон за прелетен дивеч, като им желаем наслука, берекет и здраве на тях и техните семейства." С тези думи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов приветства ловците в района на Югоизточна България, където откри заедно със заместник-министър Атанас Добрев ловния сезон.

Двамата посочиха, че ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци. България има установени традиции в ловното дело повече от 130 години. За последните 200 години на територията на страната ни не е изчезнал нито един животински вид. Успешното развъждане и разселване на едър и дребен дивеч, добрата аклиматизация на чуждоземни видове и подобряване средата за живот на различните видове дивеч, са от съществено значение за водене на екологично съобразено ловно стопанство.

Рано тази сутрин започна ловът на прелетен дивеч

Рано тази сутрин започна ловът на прелетен дивеч

Ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници

"Като екип на Министерство на земеделието, храните и горите подкрепяме практикуването на този спорт при спазването на всички правила за водене на лова и за безопасност, така че да бъдат избегнати всякакви инциденти при боравенето с ловното оръжие", подчерта заместник-министър Добрев.

"За да бъде запазено богатството и разнообразието на родната ловна фауна за бъдещите поколения, е необходимо всички ние, ловците, да проявяваме дисциплина и висок нравствен дух и да упражняваме надежден взаимен контрол както по време на лов, така и при целогодишното полагане на грижи за опазване на дивеча", допълни заместник-министърът.