Кметовете на няколко общини от Благоевградско настояват да се инвестира в изграждане на алтернативни електропреносни мрежи, предаде БНР.

Причината са авариите, оставили без ток десетки селища и няколко курорта в района.

Припомняме, вече четвърти ден захранването не може да бъде възстановено и високопланинските села са без електричество. Прекъсната е и мобилната комуникация.

Местните власти са създали организация за посещения в домовете на възрастни и болни хора. За детските градини се доставя храна от общинските центрове, а училищата не работят заради обявената грипна ваканция.

Четвърти ден са без ток 10 селища в Благоевградско

Четвърти ден са без ток 10 селища в Благоевградско

Има много счупени стълбове и скъсани кабели

Общо шест села в община Банско и ски зона Добринище са без електрозахранване. В същото положение са и четири села в община Белица, разложкото село Елешница и местността "Предел", село Попови ливади и едноименната курортна местност.

След разговор с министъра на енергетиката Теменужка Петкова кметът на Банско Георги Икономов е получил уверение, че до края на деня аварията ще бъде отстранена.

Заради създалата се ситуация обаче кметовете на засегнатите населени места искат алтернативни мерки спрямо планинските общини, където условията са много сурови и достъпът до авариите е изключително труден.

Десетки населени места в Югозападна България останаха без ток

Десетки населени места в Югозападна България останаха без ток

Без ток в общините Разлог, Белица, Якоруда, Гоце Делчев, Гърмен, Хаджи Димово и Петрич