Риболовът в районите на популация на делфини ще бъде забранен. Това са част от мерките, които са съгласувани на среща при премиера Бойко Борисов от еколози и министрите на околната среда и водите и на земеделието.

По думите на Десислава Танева ще бъдат въведени и още ограничения, съобщава БНР.

Припомняме, повод за спешната среща е драстично увеличения брой на мъртви делфини, които се откриват тази година по Черноморието. До този момент са открити труповете на 108 делфина, като 77 от случаите са по Южното Черноморие.

Според еколози и природозащитници, основна причина за умирането на делфините са посегателствата на рибари. От Регионалната инспекция обаче твърдят, че няма установени случаи на умишлено умъртвяване на делфини.

Мярка, която се обсъжда по думите на министър Ивелина Василева е ограничаване на различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие.

Предвижда се също така да се въведе задължение мрежите да бъдат оборудвани с акустични устройства, които да отблъскват делфините и малките екземпляри да не се задушават в тях.

Подготвя се и инструкция за координация в действията на институциите при откриване на труп на защитено животно.

Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" обяви, че организацията ще се включи в подготвянето на законови промени, с които да се спре бракониерският улов, виновен за смъртта на делфините.