Между 10 и 300 лева ще плащат гражданите, нарушили наредбата за обществения ред при ползване на превозни средства в град Русе, съобщи Дунав мост.

С последните промени забраняват дори движението на велосипеди, скейтбордове и ролкови кънки в пешеходните зони, парковете и градините на "малката Виена", както наричат Русе.

Промените са заради възникнали инциденти с майки с колички и с пешеходци по улица „Александровска“ и на площад „Свобода“ в крайдунавския град. До скоро забраната не се отнасяше за деца до 14 години с велосипеди, скейтбордове и ролкови кънки, но след предвидените промени тя няма да важи само за линейките полицейските и пожарните автомобили, пояснява местното издание.

Към момента има забрана за паркиране на автомобили на места, обозначени за служебно ползване. Забраната обаче ще се разшири и ще засяга платените паркоместа от юридически лица и еднолични търговци. Причината за исканата промяна са множество сигнали на фирми, че на места, платени от тях, спират чужди коли.

Едноличните търговци и юридическите лица ще се наказват с имуществена санкция от 50 до 500 лв. При повторно нарушение физическите лица ги заплашва глоба от 20 до 600 лв., а юридическите от 100 до 1000 лв.

Това са част от промените в прецезираната наредба 18, чийто проект е подготвен и предстои да бъде обсъден на идната общинска сесия.

Сред причината за промените са зачестилите случаи на грубо незачитане на правилата за движение и паркиране на превозните средства, затруднено движение на пешеходците и майките с колички, нарушаване на обществения ред, увреждане на общинското имущество, замърсяването и разрушаването на бордюри и тротоари.

Промените в документа са съобразени с приетата промяна в Закона за движение по пътищата от май 2015 година и наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Досега в общинската наредба не бяха конкретизирани санкциите за физически и юридически лица, а само размера на глобата при установяване на нарушение. С промените ОД на МВР вече ще има правомощията да извършва самостоятелен контрол по изпълнение на наредбата.