Задържани са трима души за инцидента с падналия таван на сватбен салон в Кърджали, предаде БТА.

Тримата - двама мъже - на 52 и на 57 години, и 46-годишна жена - са задържани за срок до 24 часа за причиняване на средна телесна повреда заради незнание или немарливо изпълнение на служебни задължения.

Общо 20 контузени гости са минали през Спешното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, като двама са със счупени крайници.

Районната прокуратура в Кърджали наблюдава досъдебно производство по случая, като тримата задържани ще бъдат освободени след изтичането на 24-часовото задържане, докато не се съберат доказателства за привличане на конкретни лица към наказателна отговорност. Това стана ясно от думите на Петя Чотрова, която е говорител на прокуратурата.

Тя уточни, че работният текст, по който е образувано делото, е за леко наказуемо непредпазливо деяние, което не предполага към този момент да се искат постоянни мерки за неотклонение спрямо задържаните - собственици и управители на дружеството, което стопанисва и е собственик на сватбената зала.

Предстои да бъдат назначени съдебно - медицински експертизи, както и съдебно - технически експертизи, които да изяснят има ли нарушения на строителните правила и норми при проектиране и изграждане на сградата или при стопанисването и поддържането на имота.

Чотрова уточни, че предстои и повторен оглед на мястото на инцидента понеже вчерашните метеорологични условия не са били подходящи. Ще се разпитат свидетели, присъствали на инцидента и длъжностни лица.

Може да се каже дали покривът на сградата е бил компрометиран преди да се направи повторният оглед, обясни още говорителят на Районната прокуратура.

По информация на прокуратурата строител на сградата е дружество, чието седалище е в София.

Седем сватбари са в спешното след срутване на таван в Кърджали

Седем сватбари са в спешното след срутване на таван в Кърджали

Пострадалите са без опасност за живота