Владимир Демирев, шефът на пожарната в Сливен, не знае дали член от персонала на болницата е подал сигнал на 112. Горялата вчера стая е от другата страна на сградата на помещенията, които се използват от персонала.

По информация на Нова телевизия първият сигнал е подаден от случаен минувач, а сигнал от болницата е имало едва след 20 минути. Пред същата телевизия близки на починалите твърдят, че не е възможно някои от тях да е предизвикал пожара, тъй като те не са били пушачи. Работната версия за трагичния инцидент, в който загинаха трима души вчера сутринта е именно тази - пожарът е бил предизвикан не от кислородната система, а от запазела от пациент цигара.

Трима загинали след пожар в COVID отделението на болницата в Сливен
Обновена

Трима загинали след пожар в COVID отделението на болницата в Сливен

Вероятно става въпрос за небрежност от страна на пациент

Правилата казват, че отделението не трябва да бъде заключено, заяви Демирев, уточнявайки, че правилата не стигат до детайли да дават предписания за отделните стаи. При огледа не е имало ключове по вратите на другите стаи в отделението. Когато пожарникарите са стигнали до местопроизшествието, пазачът на болницата вече е бил започнал да гаси с пожарогасител на отделението, като преди това е бил разбил вратата.

По информация на директора на болницата, дадена пред пожарникарите, стаята е била заключена отвътре.