Масови проверки за незаконна продажба на коледните дръвчета започва в Пловдив, информира БНТ. Всеки нарушител ще бъде глобен.

Според Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите в Пловдив, ако коледното дръвче има пластмасова пластина, то е сигурно, че е добито по законен начин.

По думите му пластините трябва да са бели с правоъгълна форма и шестцифрен номер, като могат да бъдат и жълти с овална форма.

Пластината се закрепва на точно определено място - под второто разклонение от върха на отсеченото дръвче. Серията и номерът се вписват в превозния билет, който задължително трябва да придружава коледните елхи когато те се транспортират от мястото, на което са добити до търговската мрежа.

Димитров посочва, че ако не се открият тези отличителни знаци трябва да се подаде сигнал на тел. 112, за да се направи незабавна проверка.

По думите му Закона за горите предвижда глоба от 50 до 500 лв. и имуществена санкция в размер от 100 до 1000 лева.

Ако се констатира, че длъжностно лице е извършило някакво нарушение, тогава глобите са от 300 до 5000 лева.

Най-често продаваните дръвчета са ела, смърч и бял бор. От дирекцията по горите в Пловдив препоръчват да се купуват коледно дръвче с корен, което след празниците може да се засади в двора.