Зърнопроизводителите в Разградско искат да се създаде система за оповестяване на населението при пожар в малките населени места, съобщи БТА, позовавайки се на Областната администрация в Разград, където се е провела среща по инициатива на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието.

Целта беше да се посочат мерки, с които да се предотвратят или ограничат вече възникнали пожари чрез координация, взаимодействие и изграждане на механизъм за съвместна работа на всички, които имат възможност да помогнат при тяхното локализиране и погасяване.

По време на срещата стана ясно, че на някои места земеделците не са уведомени своевременно за възникнали пожари в землищата, където упражняват своята дейност и докато се включат със селскостопанска техника в ограничаването на пожара, щетите вече са нанесени.

Пожар край Свиленград е затвори временно пътя за Гърция

Пожар край Свиленград е затвори временно пътя за Гърция

Пламъците са унищожил 1500 декара растителност

Според зърнопроизводителите е необходима система за оповестяване на населението в малките населени места понеже при някои случаи пожарът се прехвърля от полето в населеното място за изключително кратко време.

Мариела Йорданова, представителят на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието, заяви, че настояват да се възстановят инструктажите и проверката на техниката на всички, които участват в жътвата на пшеницата от служителите на пожарната безопасност. Според промени в нормативната уредба, това тяхно задължение е отпаднало.

Също така сдружението настоява за регистър, в които да се отбелязва с каква техника разполага всеки земеделец в съответното населено място, за да е ясно кой може да окаже съдействие при възникнал полски пожар.

За зърнопроизводителите им е предложена да изготвят писмено своите предложения до областния управител и те да бъдат включени в Наредбата за обявяване на пожароопасния сезон за следващата година.

На срещата присъстваха заместник-областният управител Ивелина Игнатова, членове на СЗЛ, представители на общините от област Разград, представители на горските стопанства от региона. Присъстваха още директорът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Разград Емилиян Станев, заместник-директорът на Областна дирекция на МВР в Разград Иван Игнатов и Станимир Станев - началник отдел "Охранителна полиция" в Областна дирекция на МВР - Разград.

Емилиян Станев посочи, че през юни месец в Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Разград са регистрирани 58 произшествия, като 30 от тях са пожари, причинени от запалването на сухи треви и отпадъци.

Заради пожар евакуират жителите на варненското село Доброглед
Обновена

Заради пожар евакуират жителите на варненското село Доброглед

Пламъците са тръгнали от двора на училището в село Игнатиево