Застрояват старозагорския парк "Бедечка". От община Стара Загора за започнали трасиране на улици за бъдещия квартал, който ще "изникне" върху територията на парк "Бедечка", пред БНР главният архитект на града Иван Кирчев.

Неформалното сдружение "Да запазим парк Бедечка" заедно с коалицията "Да остане природа в България" започват съвместни действия срещу застрояването на зелени територии в страната. Разораването е започнато в петък следобед.

Багерите са засегнали и терените, които попадат в четири частни имота, потвърди и главният инспектор по озеленяване в общината архитект Бистра Ангелова.

Според нея, в териториите не попада нито едно от 1500-те ценни дървета, описани след паспортизация в електронния регистър. Общината има ангажимент само да трасира улиците в тази част, за която има влязъл в сила Подробният устройствен план (ПУП) за регулация и застрояване, но не и да изгражда инженерна инфраструктура, уточни архитект Кирчев.

Социологът Първан Симеонов, който е част от неформалната мрежа "Да запазим парк Бедечка", заяви, че заедно с коалицията "Да остане природа в България" ще започнат общи действия в Стара Загора, Варна, Пловдив и в други градове, където има опити за застрояване на зелени територии.

Първан Симеонов призовава институциите и компетентни общности като Камарата на архитектите да проверят законността на разораването и изкореняването на дървесни видове в парк "Бедечка".