Влизането и излизането от София на всички автомобили се преустановява. Столицата се поставя под строг режим от 00:00 часа на 17 април до второ нареждане. 

Това обявиха на извънреден брифинг в Министерския съвет шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски, здравният министър Кирил Ананиев и вътрешният министър Младен Маринов. 

Изключение ще се прави за товарни автомобили със съответните документи, автомобили със специален режим на движение, линейки и автомобили, с които медицински лица отиват на работните си места. Автомобили с граждани, които идват за лечение в болница в столицата, също ще се пропускат, но срещу съответния документ. Аварийни автомобили на електро- и ВиК дружествата също ще бъдат пропускани.

Организираният пътнически превоз и транспорт също се прекратява. Движението в рамките на града остава свободно и непроменено.

За и от София ще се пропускат автомобили с работници, но шофьорът ще трябва да посочва в декларацията и телефон на управител или собственик на фирмата. Също така се определят и времеви прозорци, в които ще може да става това - от 6:00 до 8:00 часа сутрин и от 18:00 до 20:00 часа вечер.

Ще бъдат усилени и разместени КПП-та около града, за да се блокират и околните пътища, които софиянци използват често.

Софиянци тръгнаха да разнасят коронавируса из страната

Софиянци тръгнаха да разнасят коронавируса из страната

Колоните от автомобили на изходите на София продължават втори ден

Засега мярката се предвижда да е само за София, тъй като в другите областни градове не се наблюдава такова движение.

Около 5 000 автомобила са били върнати днес от служителите по КПП-та, тъй като не са могли да дадат ясна обосновка за своето пътуване. Колко автомобила обаче са излезли от София Младен Маринов не успя да каже, тъй като данните трябва да бъдат сравнени с тези на АПИ.

Връщащите се в края на почивните дни ще имат сериозни трудности с това, се разбра на брифинга. Приоритетно декларациите, които са подадени днес, ще бъдат проверени и много от гражданите могат да се сдобият с акт. Не стана ясно как точно живеещите в София без адресна регистрация обаче ще могат да се приберат. Младен Маринов бе категоричен, че са дадени достатъчно възможности за регистрация. "Мисля, че вече се спекулира с това, че сме се опитали да не затрудняваме гражданите", допълни Маринов.

Той заяви, че е изключително разочарован от поведението на българските граждани, което е като игра на котка и мишка. "Нашите усилия до този момент бяха да търсим баланс между мерките, сигурността и едновременно с това да не затрудняваме гражданите... Явно обаче само с добри намерения не се случват нещата." Младен Маринов не може да се съгласи с унижението, на което са били подложени неговите колеги: "Точно в момента, когато те работят за сигурността на гражданите, те да се гаврят с тях."

Снимка 476221

Източник: news.bg

Здравният министър Кирил Ананиев призна, че може би има известно недооценяване на ситуацията и мерките са закъснели. "Не вярвахме, че ще има такова неглижиране и толкова безцеремонно ще започнат да напускат столицата."

На въпрос какво означава до второ нареждане, Младен Маринов заяви: "Това е първото, значи чакаме второто", а здравният министър Кирил Ананиев обясни, че второ нареждане означава да са преодолени всички причини, които налагат първото.

На въпрос дали вече не се обмисля включване и на армията в помощ по опазване на реда и мерките, Младен Маринов посочи, че въпросът е стратегически и на този етап армията се пази като резерв, който да поеме полицейските функции, ако много полицаи се заразят или бъдат поставени под карантина.

Нови 40 случая на коронавирус са установени само в часовете след последната справка към 17 часа днес, стана ясно от думите на генерал Мутафчийски.

Рекорд от новозаразени отчете щабът: 48 за денонощие

Рекорд от новозаразени отчете щабът: 48 за денонощие

783 са заразените с COVID-19, починалите вече 37

Той заяви, че наблюдаващото се от два дни положение е изключително тревожно, тъй като София е най-голямото огнище на инфекцията. Най-вероятно излизащите могат да заразят всички останали, а в последните два дни голяма част от софиянците не са се вслушали в препоръките и са тръгнали да пътуват извън столицата.

"Всички тези хора са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка ситуация с неясни последици, последиците ще станат ясни след седмица. Ако до миналата седмица математическият модел е показвал, че се откриват 2 от 11 инфектирани с коронавирус, то сега те са 1 от 7.

Напрежение в столичния квартал "Факултета"

Напрежение в столичния квартал "Факултета"

Ромите организират и протест за утре