Протест затвори пътя Стара Загора - Хасково вече 15-и час, съобщи БНР. Ситуацията е спокойна.

Хората искат оставка на правителството "Борисов 3", на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори почти половин година преди срока за редовния вот.

Пътят към АМ "Тракия" е преграден от полицията, а протестиращите не са допускани да преминат с намерението да направят кръг по детелината на пътния възел за Стара Загора и да се върнат към града.

Командироват полицаи от страната за охрана на протестите в София
Обновена

Командироват полицаи от страната за охрана на протестите в София

Причината увеличения брой случаи на заразени полицаи

Един от лидерите на протеста там е Искра Михайлова. "Ние смятаме, че нашата държава, нашите сънародници твърде дълго вървяха назад и ние повече път назад нямаме. Ще останем на блокадата, докато те ни позволят да преминем, да направим кръг на детелината на магистрала "Тракия" и да влезем отново в Стара Загора, всъщност това беше нашето първоначално искане".

Вчера полицията не допусна протестиращите в Стара Загора да блокират близкия участък на автомагистрала "Тракия". 

Днес служителите на реда също охраняват магистралата, за да предпазят хората от инциденти.

Протестиращите не са се отказали от идеята да преградят и магистралата, но ще направят дъга от Стара Загора до вишката на село Свободен и след това ще се приберат.

Тази сутрин един от протестиращите проби блокадата, но бе спрян от полицаите.

От полицията в Стара Загора заявиха, че няма да допуснат протестиращите да блокират магистрала "Тракия".

"Правата на протестиращите не са нарушени заради недопускането им до магистралата", уточни комисар Илиян Илиев.

Протестиращите са се отказали от блокирането на самата магистрала, но ще направят дъга от Стара Загора до вишката до село Свободен и после ще се приберат.

Полицията обаче коментира, че не могат да се доверят на устни уверения, защото призивите за блокада в социалните мрежи продължават.

На протеста снощи е имало около 80 автомобила и 150 души, по данни на полицията. Към момента те са по-малко, но се очакват подкрепления от Варна и Хасково.

Малко по-късно днес на редакционната ни поща пристигна съобщение от група граждани, протестиращи на пътя Стара Загора - Хасково, в което заявяват, че вече близо 24 часа са блокирани на пътя от полиция и жандармерия, които възпрепятстват свободното им преминаване към АМ "Тракия".

Протестиращите разговоряли с полицията, с молба автомобили с деца, болни, възрастни хора и специализиран транспорт да бъдат пропускани, тъй като органите на реда блокирали свободното им преминаване.

Протестиращите са категорични, че няма да се откажат от целта си да преминат през пътния възел на магистралата.