Валежите и ниските температури усложниха движението в някои части на страната през последното денонощие, съобщиха от АПИ.

Заради паднали дървета остават затворени за всички видове моторни превозни средства проходите Петрохан и Троян - Кърнаре. Листата не са паднали и тежкият сняг ги прекършва.

Пътноподдържащите фирми са на разположение и настилките са почистени, но затрудненията са от множеството пречупени и продължаващи да падат дървета, съобщи на брифинг на Троянския проход председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов.

Той е на инспекция на фирмите по старопланинските проходи. "Петрохан" е затворен от село Гинци до село Бързия. Обходният маршрут е през Искърското дефиле. Поради паднали дървета е ограничено преминаването и по пътя Шипково - Рибарица.

Затворени за движение са и пътищата Шипково - Рибарица и Витиня - Горно Камарци. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание по пътищата София - Своге в Искърското дефиле и по пътя Витиня - Елешница.

Работят всички други проходи, включително Витиня, Шипка Хаинбоаз - всички старопланински проходи, с изключение на тези два, които са и най-високите. Автомобили не могат да преминават и през проходите Върбишки и Златишки.

От АПИ съветват шофьорите да карат със съобразена скорост и предупреждават водачите да тръгват на път оборудвали автомобилите си със зимни гуми.

Паднали дървета на Витиня

Паднали дървета на Витиня

Затворен за преминаване остава прохода Петрохан

В неделя сутринта столичният кмет Йорданка Фандъкова написа във Фейсбук, че пътят Драгалевци - Алеко във Витоша се почиства от снега и се опесъчава.

"Четири екипа на дирекция "Аварина помощ и превенция" разчистват паднали на пътното платно клони и дървета до Златни мостове и Алеко. До извършване на почистването временно е съкратен маршрута на автобусна линия 63, която се движи до спирка "Бялата чешма", информира чрез социалните мрежи столичният кмет.

Малко по-късно от АПИ съобщиха, че е ограничено движението по път III-1001 Витиня - Горно Камарци, поради паднали дървета на пътното платно.

Пожарникари от Трън, Перник и Брезник работиха по отстраняване на паднали след снеговалеж дървета и клони, затрудняващи достъпа до селата Мрамор, Ерол, Кожинци, Велиново, Горочевци и местността Секирица.
Към 4.30 часа тази сутрин участъците са разчистени и пътищата в община Трън вече са проходими.

Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е в сила за днес в 6 области на страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението за опасни явления важи за областите Русе, Разград, Шумен, Варна, Силистра и Добрич. Там валежите ще бъдат по-интензивни до обяд.

Жълт код за силен вятър е обявен в областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас.