РВМС - Пловдив спря от експлоатация приюта за кучета на Пазарджишко шосе със свое разпореждане.
Мотивите са, че обектът не отговаря на изискванията на Наредба номер 41 за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и или предлагат домашни любимци с цел търговия, пансиони и приюти за животни.

Общинският приют трябва да преустанови експлоатацията си от понеделник, съобщи Радио Пловдив. Разпореждането може да бъде обжалвано в 7 дневен срок.

Директорът на ОП „Зооветеринарен комплекс" Пловдив д-р Станев обясни, че новата наредба на Министерството на земеделието и храните е влязла в сила на 1 юли 2009 година и приютът на общината не отговаря на новите изисквания, защото е нужно време да се извършат сериозни ремонти.

Според наредбата клетките за животните трябва да бъдат с доста по-големи размери, да имат отопление и през зимата температурата в тях не трябва да е по-ниска от 15 градуса.

Нужна е също специална вентилация, трябва да бъдат изградени и специални клетки за следоперативно наблюдение на кастрираните животни, които пък са с още по-високи изисквания за комфорт. За да приведем приюта в нужния вид е необходим сериозен ремонт, който ще струва минимум 300 000 лева, обясни д-р Станев.

Освен това има и проблем със собствеността на терена, върху който се намира зооветеринарния комплекс. Парцелът е собственост на МВР. Провели сме разговори с тях и вече тече процедура по прехвърляне на земята, която ще стане общинска собственост. Това е необходимо, за да получим разрешение за строителство, без което не можем нищо да ремонтираме, коментира д-р Станев.

Той допълни още, че напълно е подготвил процедура за ремонти и привеждане към изискванията на другата специална Наредба 42 на така наречения хирургичен блок. Според новите изисквания това е задължително, за да може приютът да продължи да работи и да кастрира бездомните животни.

За целта ще бъде изградена ветеринарна амбулатория по най-съвременните изисквания с хирургическа маса, климатици и нужната медицинска апаратура вътре. За ремонта и изграждането са необходими над 40 000 лева, в сметката на приюта обаче имаме само 26 000, обяснява д-р Станев.

Говорил съм с кмета Славчо Атанасов и останалите пари ще бъдат осигурени от общинския бюджет, за да не се прекъсва дейността ни, тъй като общината извършва платени услуги и за други общини и печели пари от тази дейност. Ремонтът ще започне веднага, след като парите бъдат преведени, допълни д-р Станев.