Десетки земеделци се събраха на протест в Монтанско.

Причината за недоволството на земеделските производители е, че фирми наемали земеделските имоти и земи на хората без те да са наясно с това.

Според протестиращите никой не е получил известие от въпросната фирма, никой не ги е потърсил. На даден етап те разбрали, че макар и да не са сключвали договор, земите им вече са отдадени под наем на други фирми.

По думите на потърпевшите земеделци пред Нова телевизия става ясно, че хората не са били търсени за сключените допълнително договори. "Имам 15 дка земя. От 10 години имам сключен договор за обработване на моята земя с един и същ арендатор да я обработва. Преди месец отново сключих договор със същата фирма и преди два дни разбрах, че някой без мое знание и разрешение, без да ме уведомят, се оказвам без земя. Той е извадил договор с някаква фирма да ми вземе земята под наем", обясни един от протестиращите.

Така жителите на села в Монтанско се оказали без земеделска земя. Потърпевшите настояват по въпроса да бъдат взети съответните мерки - искат Агенцията по вписванията да забрани съществуващи вратички в законодателството, чрез които се позволявало на арендаторите да се разпореждат със земята на земеделците без те да бъдат уведомени.