Жителите на ботевградското село Врачеш блокират пътя София-Ботевград край Витиня. От 16 до 16:30 часа в четвъртък следобед те протестират на пътя за Враца заради лошото качество на електроснабдяването в селото, съобщи читател на news.bg.

Почти цялото село се е събрало на площада пред кметството, където представители на ЧЕЗ разговарят с представители на инициативния комитет. Хората спират движението на пътя, заради множеството проблеми в електропреносната мрежа - внезапно спиране на тока, подаване на електричество с променливо напрежение.

"Спира постоянно - нощно време" - оплакват се хората - "Телевизори гърмят, хладилници, бойлери. От доста време е така", казват жители на селото. Хората се оплакват, че токът е спиран с часове дни наред. "Месото, което беше в хладилника го изхвърлих, телевизора се повреди от честите спирания на тока - и него изхвърлих", разказва потърпевш.

От ЧЕЗ обясняват проблема с факта, че част от трафопостовете не са тяхна собственост и те не отговарят за поддръжката им. През последният месец били направени няколко подобрения в електрозахранването и част от проблемите били решени. Клиентите на енергоразпределителното дружество са категорични, че услугата е с лошо качество.

От ЧЕЗ Разпределение България обясняват, че са извършени проверки и анализ на състоянието на мрежата, която захранва с. Врачеш, и са стартирани необходимите ремонти и подобрения.

Към момента по съгласувания с общината на с. Врачеш и жителите график ЧЕЗ съобщава, че е изпълнила: пълна проверка на изправността и функционирането на съоръженията и защитите на МВЕЦ "Бебреш"; подмяна на кабелна линия средно напрежение с нова и пълно обследване на електропровода, захранващ всички трафопостове в село Врачеш, чрез термовизионна камера и ултразвуков апарат.

Компанията допълва, че до края на август, съгласно утвърдения график, ще се извърши и обход, оглед и профилактика на всички трафопостове. Предвижда се изпълнението на цялостна просека по трасето на електропровод средно напрежение "Витиня", както и кастрене на дървета и просека по мрежа ниско напрежение в района на с. Врачеш.

ЧЕЗ предвижда обходи и огледи и на всички съоръжения чужда собственост, като ще бъдат връчени предписания за отстраняване на констатираните нередности на съответните собственици.

Според тях, проблем за качеството на доставяната електроенергия са незаконните присъединявания и манипулациите на електромери, които често водят и до прекъсване на електрозахранването. От началото на годината дружеството е регистрирало 30 кражби на ток