Заради високото съдържание на нитрати в питейната вода, жители на ловешкото село Йоглав организират подписка, с която настояват компетентните органи да решат проблема с негодната и опасна за пиене вода, съобщава БНР.

Досега никой не е предприел нищо за решаването му, въпреки че този проблем е от години. Също така и около 50 домакинства в Йоглав въобще нямат водопроводи до къщите си.

Регионалната здравна инспекция в Ловеч многократно е установявала високо съдържание на нитрати в питейната вода в ловешкото село. При тези случаи местното ВиК дружество предупреждава населението, че водата не е годна за пиене, особено за деца до 3-годишна възраст

"От няколко години водата не е годна за пиене. Идват разни институции, вземат проби, но никакъв резултат. Хората си купуват минерална вода от магазина, която не е евтина. Общината не си мърда пръста. Народни представители също са запознати и са обещали, че ще задействат нещата, но досега никакъв резултат. Всичките отпадъци от фермите за пернати животни се стичат към селото, както и отровите от кооперациите, които попиват в земята", коментира Митко Дилов.

 Ирена Георгиева, кмет на село Йоглав обяснява, че е получила отговор от Министерството на околната среда и водите, в който е посочено: "Във връзка със сигнала е започнала процедурата за учредяване на санитарно-охранителните зони."

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова ще препрати подписката на жителите на селото към местното ВиК дружество.

Проверяват сигнал за замърсяване на река Осъм

Проверяват сигнал за замърсяване на река Осъм

Виждат се бели петна по повърхността на реката