Местните жители на град Куклен, област Пловдив, се обявиха против намерението на частно дружество в околностите на града да се изгради крематориум.

Около 30 души се събраха на протест пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив, съобщи Нова телевизия.

Над хиляда души са се подписали в петиция против плановете на частния инвеститор. Местните заявиха, че ако инвеститорът започне строеж, протестиращите ще блокират основни пътни артерии край Пловдив.

Главният довод на жителите на града е, че не искат околната среда в района да се замърсява, а изгарянето на човешки тела и останки щяло да доведе точно до това.

Протестът на местните премина докато в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив се обсъждаше темата. Стана ясно, че инспекцията вече е заседавала веднъж по въпроса. Тогава решението било, че крематориума няма да замърси околната среда и опасност за местните жители на Куклен няма.

Инвеститорът на проекта за изграждането на крематориум обаче е заявил, че няма намерение да се отказва от проекта. Той уверява местните, че инсталацията за горене на човешки тленни останки ще се намира на 2 километра от града.

Куклен на бунт срещу строителството на крематориум

Куклен на бунт срещу строителството на крематориум

И заради замърсяване на въздуха, и заради религиозни убеждения

Жителите на Куклен обаче са твърде против изграждането на крематориума. Припомняме, че това не е първият протест в Куклен. На 22 февруари тази година градът отново беше обединен срещу проекта за изграждането на крематориум.