Интересът към бързите кредити се увеличава всяка година, като през изминалата 2022 г. вземанията на такива заеми бележат рекордно висок ръст. Общият размер на отпуснатите бързи кредити през 2022 г. се е увеличил с над 19% спрямо последното тримесечие на 2021 г.

Този вид кредити са лесно достъпна алтернатива на традиционните заеми. Те могат да бъдат отпуснати в рамките на няколко часа, което ги прави удобен вариант за хора, които се нуждаят спешно от пари. Според проучване най-предпочитани са бързи кредити Микро Кредит, като най-често теглената сума е между 800 и 1000 лв.

Какви са причините за този засилен интерес към бързите кредити?

Високата инфлация се счита като една от основните причини все повече хора да се обръщат към фирмите за бързи кредити. Но защо всъщност се случва това?

Когато инфлацията се покачва, цените на стоките и услугите се увеличават, което може да затрудни хората да покриват ежедневните си разходи. Инфлацията също може да намали стойността на спестяванията, което води до невъзможност за правене на големи покупки или покриване на неочаквани разходи. В резултат на това хората могат да се обърнат към бързите кредити като начин за покриване на тези разходи.

Има много причини, поради които бързите кредити се превръщат във все по-предпочитан финансов инструмент. Една от основните, разбира се, е тяхната бързина. Повечето небанкови финансови институции предоставят желаните средства още в деня на кандидатстването. Освен това, бързите заеми често са по-достъпни за хора с не толкова добра кредитна история или които може да не отговарят на строгите изисквания на традиционните кредитори. Процесът на кандидатстване също е по-удобен, тъй като кредитополучателите могат да заявят своя заем онлайн от комфорта на дома си.

Снимка 617569

Източник: envato.com

За какво най-често хората теглят бързи кредити?

Едни от най-честите причини хората да теглят бързи заеми са разходи за домакински консумативи и плащане на битови сметки. Увеличаването на цените на стоките и услугите увеличи и търсенето на бързи онлайн кредити и кредити до заплата.

Другата честа причина, заради която българите прибягват до бързи заеми, е покриването на разходи за автомобил. За повечето хора у нас колата е от съществено значение и неочаквана повреда може да причини много неудобства.

Онлайн кредитите често се използват и за ремонтни дейности на дома. Този вид заеми могат да бъдат получени бързо, често с минимална документация, което ги прави привлекателна опция за собствениците на жилища, които имат нужда от бърз достъп до средства, за да започнат своя проект за обновяване.

Ще продължи ли да се увеличава търсенето на бързи кредити?

Трудно е да се прогнозира със сигурност дали търсенето на бързи кредити ще продължи да нараства, тъй като това може да зависи от различни фактори, като състоянието на икономиката, наличието на кредити и поведението на потребителите.

Факт е обаче, че разходите за стоки и услуги се увеличават с всяка изминала година. Това може да накара потребителите все повече да се обръщат към фирмите за бързи заеми, за да покриват неочаквани разходи.

Освен това напредването на технологиите значително улесни достъпа до бързите заеми онлайн. Много от фирмите рационализираха процеса по кандидатстване и одобрение на заеми, правейки го по-бърз и удобен за потребителите. Бързината и акуратността са важни във всеки един бранш, но тук, където става въпрос за финанси, са от огромно значение. Благодарение на бързо осигурените средства, хората получават спокойствието, от което имат нужда, че могат да посрещнат разходите, застигнали ги неочаквано. Няма причина тази тенденция да бъде прекъсната. Колкото повече доволни хора съществуват след изтеглени бързи кредити, толкова повече формата на кредитиране ще се популяризира. Безспорно и фирмите, отпускащи ги, не стоят безучастно. Те градят добър имидж и изграждат аудитория от лоялни клиенти, които да разпространяват добрите им практики. А както знаем, това винаги е било най-добрата реклама - доволният клиент.