Пандемията от COVID-19 се оказа причина за безпрецедентни иновации и сътрудничество в изследователските и медицинските общности. По време на пандемията бяха натрупани огромни нови знания, относно превенцията и лечението на COVID-19.

Учените работят в продължение на много години, за създавaне на ваксини срещу вируси като COVID-19, но чак година след началотo на пандемията успяха да доразвият тази технология, така че да могат за кратко време да се произведат, изпитат и приложат в невиждани досега количества. Така например още от 2001 година иРНК се прилага при проучвания при лечение на рак, през 2011 г. е проведено първото клинично изпитване с иРНК ваксини срещу грипни и респираторно-синцитиални вируси, а от 2017 година иРНК се прилага за персонализирана имунотерапия на рак при хора. Липидните наночастици се използват още от 1965 година като системи за транспорт на нестабилни лекарствени молекули за лечение на онкозаболявания. Ваксините, използващи инактивирани или подтиснати патогени, белтъчни и конюгирани ваксини се използват при хората от десетилетия, както например ваксините срещу полиомиелит, заушка, морбили, рубеола, хепатит, ротавируси и др.

Тези знания, наред с мощните инвестиционни програми на САЩ и ЕС в самото начало на пандемията, помогнаха значително да се ускори първоначалното разработване и масовото производство на настоящите ваксини срещу COVID-19.

За да бъдат пуснати за широка употреба, всички ваксини в САЩ и ЕС преминават през три фази на клинични изпитвания с цел да се докаже тяхната безопасност и ефективност. По време на разработването на ваксините срещу COVID-19 фазите се припокриваха, а и при мащабите на пандемията и масовото заразяване на хората, се оказа възможно клиничните изпитвания да завършат много по-бързо от обичайните 2-3 години. Това позволи процесът на одобряване и пускане за употреба да се ускори и да се спечели време в борбата с вируса, без да се пропуска или скъсява нито една от всички задължителни фази и всички те бяха напълно завършени. Някои от планираните ваксини се оказаха неуспешни и от всички 28 ваксини срещу SARS-CoV-2, заложени в началото на пандемията, 10 са напълно изоставени, поради липса на ефикасност и т.н. и само 10 са напълно одобрени за употреба към средата на 2022 година.

Проследяването на безопасността на ваксините срещу COVID-19 е най-интензивният и всеобхватен процес в световната история. Милиарди хора по света са ваксинирани срещу вируса, а приложените досега дози са над 10 милиарда само през първата година от пускането им в употреба.

Всички научни данни към днешна дата показват, че ваксините остават най-добрата защита срещу тежко или фатално COVID-19 заболяване, както и средство за намаляване на вероятността от появата на нови варианти.

Снимка 580692

Източник: БСИМ

Доказано е, че ваксините срещу COVID-19 намаляват риска от:

  • Тежко протичане на болестта
  • Усложнения и смърт
  • Широко разпространение на вируса
  • Поява на нови щамове на SARS-CoV-2 вируса
  • Реинфекция, когато са поставени след преболедуване*

Освен това ваксинацията срещу COVID-19 е от изключително значение за хронично болните и възрастните хора, защото рискът от тежко протичане на болестта при тях е много голям.

Снимка 580691

Източник: БСИМ

Въпреки всички научни доказателства за ефективността на ваксините, все още има много хора, които се колебаят дали да се имунизират. Именно затова националната информационна кампания "По-силни срещу COVID-19" на Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) дават отговори на едни от най-често задаваните въпроси, свързани с бустерните дози, продължителността на имунитета и продължителният COVID-19.

Колко време се запазва имунитетът след ваксиниране с COVID-19 ваксина?

Учените продължават да следят колко дълго се задържа имунитетът след ваксиниране срещу COVID-19. Последните проучвания показват, че защитата може да намалее с времето. Това накара центровете за контрол на заболяванията, много европейски и световни организации да препоръчат всички ваксинирани да получат бустерна ваксина след завършване на основната ваксинация. Бустерната ваксинация е особено препоръчителна за хора над 65 години, за хора с хронични заболявания и за всички, чиято професия е свързана с по-висок риск заради близкия контакт с много хора. Бустерна ваксина се препоръчва и за бременни след 3-я месец жени, хорана на диализно лечение, транплантираните и хора, които не са подложени на активно имуносупресивно лечение. От март 2022 година се препоръчва втора бустерна доза за определени групи хора в САЩ (лица над 50 години, имунокомпрометирани и др.) и много европейски държави.**

У нас втора бустерна доза иРНК ваксина е разрешена от 24 юни 2022 г. при всички лица над 18-годишна възраст. Нуждата от втора бустерна ваксина се поддържа от разрастващия се брой нови COVID инфекции, причинени от варианта Омикрон на SARS-CoV-2, съобщавани в САЩ и някои страни от Западна Европа.

Наскоро публикувани резултати от изследване на учени от Колумбийския университет констатират, че подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са по-склонни да избегнат от антителата в кръвта на напълно ваксинирани и бустерирани лица в сравнение с BA.1 и BA.2 подвариантите на Омикрон. Това повишава риска от ваксинален пробив с Covid-19 инфекция. Очаква се новите подварианти да доведат до нова вълна от инфекции, дори в популации с високи нива ваксинален и естествен имунитет, който и без това е по-слаб срещу BA1 и BA2 в сравнение с оригиналния Алфа вариант. Въпреки това е вероятно ваксиналният имунитет да осигури все пак значителна защита срещу тежки форми на заболяване с BA4 и BA5 твърдат учени от Центъра за вирусология и изследвания на ваксините в Бостън.*** В края на юни 2022 г. тези подварианти бяха установени и в България, едновременно с увеличаване броя на инфектираните.**** Ето защо ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин възрастните хора, както и всички с отслабен имунитет или хронични заболявания да се предпазят от тежко боледуване, болнично лечение и дълъг COVID-19.

Снимка 580689

Източник: БСИМ

Имам ли нужда от бустерна ваксина?

Наличните към момента научни данни сочат, че имунният отговор към ваксините срещу COVID-19 намалява с времето. За да се удължи защитата от тежък COVID-19, е важно да се постави бустерна доза ваксина срещу SARS-CoV-2. Бустерната ваксинация служи за ефективно поддържане на имунитета, независимо от възрастта и предишните заболявания*****. Тя повишава защитата от тежки форми на болестта и хоспитализация по повод COVID-19 до 90%.****** При лица на възраст между 12 и 17 години бустерна ваксинация е разрешена с ваксината Comirnaty (на Pfizer/BioNTech), 3 месеца след завършена пълна ваксинация.*******

Снимка 580690

Източник: БСИМ

Какво представлява продължителен COVID-19?

Признаците и симптомите на COVID-19, които продължават повече от 12 седмици след преболедуването и не могат да се обяснят с друга болест, най-често се считат за продължителен COVID. Обичайно те включват силна умора, задух, болка в гърдите или стягане и проблеми с паметта, и концентрацията ("мозъчна мъгла"). Някои хора може да изпитват затруднения със съня, сърцебиене, виене на свят и болки в ставите. При подобни съмнения е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар.********

Снимка 580688

Източник: БСИМ

"Не допускай случайността да диктува твоето здраве! COVID-19 е все още тук и ще продължи да заразява. Имунизацията остава най-добрата защита срещу болестта, тежкото й протичане с усложнения и ограничава мутациите на вируса", призовават организаторите на кампанията "По-силни срещу COVID-19"

Снимка 580693

Източник: БСИМ

Текстът е съгласуван с Министерството на здравеопазването.

Questions and answers on COVID-19: Vaccines (europa.eu)

**ACIP Update to the Evidence to Recommendations for a 2nd COVID-19 Booster Dose in Adults Ages 50 Years and Older and Immunocompromised Individuals | CDC

***Covid: Omicron subvariants BA.4 and BA.5 escape antibodies from vaccination and prior infection, studies suggest - CNN

**** Плюс мен | плюсмен.бг :: Актуално (plusmen.bg)

***** https://emedicine.medscape.com/article/2500114-questions-and-answers; https://www.mh.government.bg/bg/covid-19/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/;

****** https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7104e3.htm

******* Плюс мен | плюсмен.бг :: Ваксинацията (plusmen.bg)

******** European Observatory on Health Systems and Policies, Policy Brief 39, In the wake of the pandemic: preparing for long covid web issn 1997-8073