По повод началото на ежегодната кампания Акция "Зима" от 1 ноември Съюзът на българските автомобилисти и Пътна полиция съветват всички шофьори да спазват следните съвети за безопасност през зимата:

- Погрижете се за гумите - от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с минимална дълбочина на протектора 4 мм;

- Сменете водата с антифриз;

- Проверете изправността на чистачките и подменете перата;

- Проверете дали работи парното;

- На път потегляйте само с изправни спирачки;

- Поставете в багажника вериги за сняг и въже за теглене;

- Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите;

- Не подценявайте локвите и рисковете от аквапланинг;

- При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирайте на телефон 112.

- В случай на авария на пътя потърсете денонощна пътна помощ от СБА на тел. 146 от мобилен.

Снимка 450552
Започва акция "Зима" - проверят фарове, чистачки и грайфери

Започва акция "Зима" - проверят фарове, чистачки и грайфери

Пешеходци и велосипедисти също ще бъдат проверявани

Акция "Зима" ще продължи до края на ноември. В рамките на кампанията автомобилите ще бъдат проверявани за светлини, гуми, чистачки и др. Освен глоби, ако бъдат установени сериозни технически неизправности превозните средства ще бъдат спирани временно от движение.

През изминалия зимен период от 1 ноември 2018 г. до 31 март 2019 г. в страната са настъпили над 2000 тежки пътни инциденти, при които са загинали 221 души. Най-много са загиналите водачи - 108, загиналите пътници са 61 души, а броят на загиналите пешеходци е 52-ма.

От КАТ напомнят, че за шофиране с разкъсани гуми глобата е 50 лв., а за непочистени стъкла и огледала - 20 лв. Глобите за технически неизправности по автомобила започват от 50 лв. при незначителна техническа неизправност и могат да достигнат 500 лв. в зависимост от степента на повредата. Може да се стигне и до временно спиране на автомобила от движение.